Petar Beluhan o Anti Perkoviću

Povodom Rock&Off nagrade za životno djelo Anti Perkoviću, donosimo tekst Antinog kolege i fana Petra Beluhana (Mayales) o svemu što je Ante značio za rock&off pleme Sedme republike… 

Ovo drago društvo okupljeno pod zastavom Rock&Offa uzelo si je za zadatak razmišljati i o svim onim ljudima koji su nas zadužili kroz povijest hrvatske glazbene scene, koji su srčano pomagali da svi mi danas ovdje imamo kakvog takvog smisla i dignitet – a da nas se ne doživljava kao društvene parazite i berače krumpira.

Danas se simbolično zahvaljujemo jednom od tih nevjerojatnih ljudi, konkretno liku i dijelu Ante Perkovića. Koristim priliku da i moja malenkost istisne par suvislih rečenica o našem velikom prijatelju i nemjerljivom dobročinitelju, rock vilenjaku, svestranom autoru i pravom intelektualcu ove naše tužne male scene. Iako, moram priznati kako je pomalo nekorektno da o njemu pričaju ljudi, pri tome mislim i na sebe, koji nisu dovoljno kapacitirani za baš sve aspekte njegovog djelovanja, obzirom da je dragi Ante bio nevjerojatno svestran i beskonačno studiozan u stvaranju koncepata koji nadilaze samu rock kulturu.

Za sve vas koji ne znate, našem dragom Anti život je zaustavljen brutalno prerano. Nije imao sreće dohvatiti ni čarobnih pedeset. Ubila ga bolest u nekoliko dana te ostavila neopisivu jezu u zraku, brutalnu prazninu Sunčici i Jugu, kao i svima nama. Vjerujte mi, tu prazninu osjećate i svi vi koji niste imali čast upoznati to drago biće nevjerojatne strpljivosti i razumijevanja za neke šire i važnije slike društva u cjelini. Kad god vam se učini da kultura gubi dostojanstvo, da rock gubi važnost - a eter zanimljivost, da život ostaje bez začina, da scena nema boemsku gospodu – sjetite se Ante!

Međutim, zadivljujuće je koliko je Ante napravio u tom kratkom periodu – i kako je to napravio. Njegov radna etika, prije svega neobičan opus, naprosto su fantastični za današnje poimanje kulturnog stvaralaštva, pritom kompleksni i idealni za još duga iščitavanja i otkrivanja kao autentičnu baštinu ove naše male domovine. Ante za svog divnog života nije dobivao kipiće, ali mi vjerujte kad kažem da se svaki od tih kipića komotno može zvati njegovim velikim imenom – Ante Perković!

Ne, Ante nije imao ni jedan heavy rotation hit, po tome ga sigurno nećete znati. Nije imao velikih naslovnica niti su njegova djela uživala javnu i medijsku halabuku od koje je ionako bježao, kao i od svih površnih stvari koje su mu remetile fokus od onog bitnog, onog nečeg nevidljivog što podmazuje naš dnevni hod kroz život. Štoviše, upravo je Ante svojim mramornim intelektom, između ostalog i fantastičnom knjigom Sedma republika, razgrnuo sve grane od kojih se ne vidi šuma u kojoj kreativnost nadilazi buku prosječnosti i smrtnosti.

U prividu današnjeg svijeta ljudi poput Ante kao da i ne postoje. Upravo u razdoblju kad i sam Ante uglazbljuje svoju anonimnost nastaje, barem meni, jedna od najupečatljivijih trenutaka njegove karijere. Glazbeni koncept koji je nazvao Ante has zero friends, kojeg potom solistički izvodi širom regije, uvijek po nekim malim oazama kulture, sa svojim malenim koferom instrumenata – za mene je najbolja lekcija kako stvarati i razmišljati.

Vilenjak koji nije bio klasični pjevač, ni gitarista, ni producent, a ni tipični zabavljač svojim je intelektom sve to pretvorio u svoj adut, i pri tome izbijao dah iz pluća svima nama u publici. Fantastično.

Čitat ćete, ili slušati, našeg Antu u još mnogim djelima koja se ne bave njime samim koliko najboljim ostvarenjima regionalne kulturne scene. Prepoznat ćete njegov duh i u zarezima svih nas na koje je ostavio neopisiv dojam, svih nas koji smo uživali privilegij biti u njegovoj javnoj manifestaciji i privatnim druženjima.

Hvala ti dragi Ante.

Petar Beluhan

logo