Često postavljena pitanja (FAQ)

Tko su organizatori nagrade?

Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, organizator Unison - Hrvatski glazbeni savez uz koprodukciju KD Tvornice kulture te glavnim sponzorom Iskonom.  

Tko prijavljuje izvođače za Nezavisnu novinarsku glazbenu nagradu „Rock&Off“?

Glazbeni novinari predlažu i biraju nominirane za glazbenu nagradu „Rock&Off“, odnosno glasačko tijelo čine isključivo novinari glasači.

Koji su kriteriji za konkuriranje za nagradu „Rock&Off“?

U „Rock&Offu“ se mogu natjecati autori i izvođači koji su državljani Republike Hrvatske i/ili autori i izvođači kojima je Republika Hrvatska matična zemlja uspostave autorskog i/ili izvođačkog identiteta. O svim eventualnim dvojbenim situacijama, Stručna komisija (dalje: SK) Rock&Offa će pri prosudbi uzeti u obzir na kojoj sceni ti umjetnici stvarno i stalno djeluju, kojoj dakle sceni njihova umjetnička djelatnost pripada, i prema tome donijeti odluku.

Za „Rock&Off“ konkuriraju snimke legalno objavljene na albumu, EP-u, singlu ili bilo kojem drugom fizičkom ili digitalnom izdanju objavljene unutar izborne godine te koncerti održani u izbornoj godini. U konkurenciji za „Rock&Off“ mogu sudjelovati snimke, izdanja i izvođači izvorno objavljeni i/ili dostupni fizičko ili digitalno u RH. Snimke/izdanja moraju biti profesionalnog standarda i kvalitete. Izborna godina „Rock&Offa“ za 2023. godinu je od 1.12.2022. do 30.11.2023. godine.

Kada započinju prijave za Nagradu „Rock&Off“?

Prijave za „Rock&Off“ počinju 10. prosinca slanjem zadanih kategorija svim novinarima glasačima te objavom te informacije u sredstvima javnog priopćavanja ili na internet stranici „Rock&Offa“.

Koje su kategorije u kojima se natječu izvođači za Nagradu „Rock&Off“?

Nagrada „Rock&Off“ se sastoji od 10 kategorija: Album godine, Pjesma godine, Veliki prasak godine, Koncertni izvođač godine, Rock&Off izvođač godine ,Pop&Off izvođač godine, Rap&Off izvođač godine, Elektro&Off izvođač godine, Jazz&Off izvođač godine i Iskonova nagrada publike (za koju glasa isključivo publika).

Kako se provodi nominiranje i glasanje?

Nominiranje i glasovanje za „Rock&Off“ provodi se u dva kruga, i to:
1. krug – nominiranje izvođača/albuma/pjesama po zadanim kategorijama
2. krug - glasovanje za dobitnike nagrade

Glasači za „Rock&Off“ glasuju on-line. Svim glasačima će se u roku kojeg odredi SK „Rock&Offa“ elektronski poslati materijali za 1. i 2. krug glasovanja.

Članovi SK „Rock&Offa“ koji su ujedno i glazbeni novinari, mogu isključivo glasati za nominirane u 2. krugu, ali ne i nominirati izvođače/albume/pjesme u 1. krugu.

Kako se nominira i glasuje?

Nominiranje u 1. krugu vrijedi ako udovoljava sljedećim pravilima: Svaki novinar/glasač može uvrstiti maksimalno deset (10) nominacija u pojedinoj kategoriji, ali minimalno tri (3) da bi kategorija bila valjana. Ako novinar/glasač nije upoznat s tom kategorijom, nije dužan predložiti nominacije i/ili glasati za iste. Nakon kruga nominacija, svi pristigli prijedlozi će se uvrstiti u zadane kategorije te ponuditi novinarima glasačima na odabir po sljedećem principu: deset (10) prijedloga u kategorijama Albuma godine, Pjesme godine i Koncertnog izvođača godine te sedam (7) prijedloga u kategorijama Velikog praska godine, Rock&Off, Pop&Off, Rap&Off, Elektro&Off te Jazz&Off.

Novinari/glasači moraju glasati za maksimalno pet (5) pjesama/izvođača, osim u kategorijama Albuma godine, Pjesme godine i Koncertnog izvođača godine u kojima se može glasati za sedam (7) nominacija. Novinari/glasači glasuju stavljajući odabrane od prvog do petog mjesta, s time da prvo mjesto vrijedi pet (5) bodova, drugo četiri (4), treće tri (3), četvrto dva (2) i peto jedan (1) bod; osim u kategoriji Albuma godine, Pjesme godine i Koncertnog izvođača godine gdje se odabrani stavljaju od prvog do sedmog mjesta, s tim da prvo mjesto vrijedi sedam (7) bodova, a sedmo jedan (1) bod.

Nakon kruga glasanja proglašavaju se nominirani prijedlozi, koji su ostvarili najveći broj glasova, i to po pet (5) prijedloga u svakoj kategoriji, osim u kategorijama Albuma godine, Pjesme godine i Koncertnog izvođača godine, u kojima se proglašava sedam (7) nominiranih prijedloga. U slučaju da dvije ili više prijava dobiju jednaki broj glasova, zbrajaju se više prvih mjesta, odnosno drugih pa trećih ako je to potrebno. Ako i nakon toga bude jednak broj glasova i mjesta, proglašava se više dobitnika u toj kategoriji.

Koja je poveznica festivala novog zvuka RockOff s nezavisnom glazbenom novinarskom nagradom Rock&Off?

Petu godinu postojanja festival novog zvuka RockOff nastavio je u promijenjenom izdanju kao godišnja glazbena nagrada po izboru stručnog glasačkog tijela, sastavljenog od novinara raznih hrvatskih medija koji redovito prate i poznaju domaću aktualnu i suvremenu rock, hip-hop i elektronsku scenu.

Podržavajući novu rock glazbu raznih usmjerenja i žanrova, kroz završnu festivalsku selekciju u četiri sezone prošlo je 70-ak imena koja su osim nagrada - snimanja albuma, singleova i videospotova - uspjeli dobiti i jaču medijsku pozornost; od emitiranja na radijskim programima, do gostovanja u televizijskim emisijama i prisutnosti u tiskanim i elektronskim medijima.

Dobitnici glavnih nagrada kronološki su bendovi M.O.R.T., Gretta, Rezerve i Harvo Jay. Dobitnici nagrada za najemitiraniju pjesmu su Markiz ("Na kraju priče"), Ante Cash i Saša Antić ("Vakula"), Mangroove ("Tvoja") i Matt Shaft ("Budi radostan"), dok su nagradu za najbolju izvedbu osvajali Sara Renar, Barbari, U pol’ 9 kod Sabe i Dno. Nagradu medijskih i sponzorskih partnera osvajali su grupa Libar (Rolling Stone), The Hunting Dogs (Muzika.hr), S3ngsi i Brain Holidays (Karlovačko).

Osim navedenih dobitnika nagrade, brojnim izvođačima je upravo ovo natjecanje poslužilo kao odskočna daska za koncertne nastupe, objavljivanje albuma i uspješnije prezentiranje široj javnosti, a među njih 70-ak našli su se još Gatuzo, Justin's Johnson, Kopito, Manntra, Queen of Sabe, Silente, Radio Luksemburg, U pol’ 9 kod Sabe i brojni drugi.

U žiriju koji je birao dobitnike su sjedila neka od najvećih imena hrvatske rock&off glazbe i to Alen Marin, Aljoša Šerić, Damir Martinović Mrle, Denis Mujadžić Denyken, Ivan Dečak, Jadranka Ivaniš Yaya, Josipa Lisac, Jura Ferina, Lada Furlan Zaborac, Mark Mrakovčić, Mirela Priselac Remi, Pavle Miholjević i Srđan Sekulović Skansi, pod vodstvom umjetničkog direktora Hrvoja Horvata.

U četiri godine objavljena su četiri kompilacijska izdanja s čak 68 novih pjesama, a koja su osvojila čak tri Porina u kategorijama za najbolji album s raznim izvođačima.

Upravo radi želje za što jačom promocijom uzbudljive i zanimljive domaće rock, alternativne, hip hop i elektronske glazbe, smatramo da će format glazbene nagrade, birane od onih koji redovito prate glazbena kretanja na domaćoj sceni, omogućiti još veću popularizaciju godišnjih ostvarenja, te dati dodatnu pažnju njihovim autorima i izvođačima.

Kada i gdje će se održati nagrada?

Četvrto izdanje nagrade održat će se početkom veljače 2024. godine u Tvornici kulture u Zagrebu.

 

 

logo